Hypnose

hypnoseHypnose is een techniek die toegepast kan worden als blijkt dat ons bewustzijn te sterk aan bepaalde structuren en/of overtuigingen blijft vasthouden, waardoor de gewenste veranderingen moeizaam verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fobieën, angsten en afvallen.

Wat is hypnose?

Hypnose is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is. Iemand onder hypnose bevindt zich in een toestand tussen waken en slapen in. Door middel van hypnose wordt contact gemaakt met het onbewuste. Het onbewuste is namelijk de basis van al ons gedrag, onze emoties en onze lichamelijke verschijning.
Het gewone bewustzijn blokkeert vaak bepaalde informatie omdat deze bijvoorbeeld te pijnlijk is, dit kunnen ook ervaringen uit het verleden zijn. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan die het oplossen van klachten in de weg staan. Door contact te maken met het onbewuste kunnen gewoontes (bijvoorbeeld eet-, rookverslaving) en emoties die ongewenst zijn omgezet worden in een gewenste vorm.

En showhypnose….daar eten ze toch lachend een citroen op?

Mensen die tijdens een showhypnose op een podium gaan weten ook wat hen te wachten staat: showhypnose. En daarbij horen gekke en grappige hypnose trucjes.

De vrijwilligers die de hypnose ondergaan kiezen er zelf voor om op het podium te gaan omdat ze zich willen amuseren en uit hun bol willen gaan. Iemand die niet gehypnotiseerd wilt worden, daar kan zelfs de beste hypnotiseur ter wereld niets aan doen aangezien jij altijd de controle behoud.

Wat gebeurt er tijdens hypnose?

In hypnose is alles om je heen, op dat moment, even minder van belang. Hierdoor ben je spontaner en reageer je direct vanuit je onbewuste.

Eigenlijk kom je dagelijks in een hypnotische, tranceachtige toestand zonder dat je het zelf beseft.

– Wanneer je dagdroomt waardoor je zo in jezelf gefocust bent dat de wereld rondom je vervaagd. Dit is ook de reden waarom hypnose bij de meeste kinderen zo effectief is.
– Wanneer je in de auto aan het rijden bent en je beseft dat je de uitrit hebt gemist.
– Wanneer je een meeslepend boek leest en iemand jouw aandacht wilt trekken en je deze persoon even niet opmerkt.

Deze bewustzijnstoestanden lijken erg veel op hypnose. Tijdens een hypnose sessie wekken we een soortgelijke toestand op waarbij je de volledige controle over je lichaam en geest houdt. Voor de meeste mensen is hypnose een hele aangename en ontspannende ervaring; een massage voor je geest.
Tijdens de hypnose sessie kun je alles horen en na de sessie alles herinneren.
Je kunt niet blijven “hangen” in hypnose, nooit gebeurd in 4000 jaar.
Je zult je geheimen niet vertellen in hypnose, je zult niets doen wat je niet wilt.

Freud leidde lichamelijke stoornissen terug tot verstoringen in de psychische energiehuishouding van de mens. Traumatische gebeurtenissen worden door het brein verdrongen en komen terecht in een deel van de geest dat Freud het onbewuste noemde. Deze energie zoekt een uitweg en uit zich in lichamelijke symptomen. Freud ging er vanuit dat psychotrauma’s veroorzaakt worden door seksueel misbruik als kind. Met therapeutische sessies kan men mensen weer bewust maken van deze herinneringen en zo de problemen verhelpen.

Tijdens hypnose :
– Heb je een verhoogde aandacht (tot zelfs 2000%)
– Je hoort alles, elk woord en geluid rondom jou.
– Je kunt nog steeds nadenken en dagdromen.
– Je weet steeds waar je bent en wat er gebeurt.
– Wanneer je in hypnose bent kun je nog steeds spreken. Je kunt nog steeds antwoorden als er een vraag wordt gesteld.

Hypnose kan ook specifiek toegepast worden bij de volgende problemen

 • Slaapstoornissen
 • Afvallen
 • Allergieën (voedsel, pollen, stoffen)
 • Angsten (vliegangst, faalangst, hoogtevrees, examenvrees)
 • Dromen (enge dromen, nachtmerries)
 • Fobieën (claustrofobie, injectie naalden, spinnen, slangen , ratten)
 • Pijnbestrijding (migraine, hoofdpijn, reuma, rugpijn)
 • Prestatieverbetering (school, sport, werk)
 • Verslavingen (roken, alcohol, drugs, gamen, gokken)
 • Zwangerschap (angsten, pijn, vruchtbaarheid)
 • Zelfvertrouwen (bedplassen)
 • Concentratieverbeteringen voor kinderen met ADHD
 • Gepest worden op school

Er zijn verschillende technieken die tot hypnose kunnen leiden, ik heb geleerd om de meest diepe staat van hypnose te kunnen bereiken. Echter het is niet altijd nodig voor een goed resultaat om zo diep te gaan.

Bij kinderen kan het lezen van een specifiek verhaal al afdoende zijn voor het bereiken van hypnose, kinderen zijn zeer gevoelig voor hypnose. Daar tegenover staan de personen welke het liefst de controle willen behouden, standaard kun je zeggen dat bij “controle mensen” het meerdere sessies vergt om tot een gewenst resultaat te komen.

Behandeling wordt verzorgt door Eddy Filius